Adaptace
Průvodce světem Gensókja - Druhý díl | Touhou CZ
Průvodce světem Gensókja (30.8.2024) Druhý díl
Takže vás po měsici čekání zase vítáme. Minule jsme se podívali na pár příkladů přítomnosti Touhou na Internetu. Tentokrát se ovšem podíváme až za hranice Gensókja - do jiných světů, které s ním ale mají více nebo méně společného.

Dnešním tématem budou hry, které se podobají Touhou, ať už atmosférou, gameplayem nebo příběhem. Toto jsou jedny z nejvíce známých her, které by si měl fanoušek Touhou určitě vyzkoušet.

Seihou Project

První série her, na kterou se podíváme, je Seihou Project. Jedná se o projekt studentů Tokijské univerzity, kteří se pokusili udělat "hru opačnou Touhou" („touhou“ znamená v japonštině „východní“, „seihou“ zase „západní“). I když se jedná o danmaku (bullet hell) hru, narozdíl od Touhou se Seihou soustředí na to, aby hráči využivali svoji paměť a reflexy. Oproti své sesterské sérii na vás Seihou hodí menší množství projektilů, ale jejich rychlost je mnohem vyšší. Sice se jedná svým způsobem o rivalní sérii k Touhou, ale ZUN, tvůrce Touhou, několikrát kolaboroval se Seihou Projectem a složil pro první dvě hry soundtrack. Dokonce se některé jeho postavy ukazují jako hosti. Jeden z programátorů Seihou Projectu, Ponchi, spolupracoval i se ZUNem. Hra, na které se podílel, byla velmi známá Touhou 6: Embodiment of the Scarlet devil!


Příběh Seihou se odehrává ve vzdálené budoucnosti, kde lidsvo vyčerpalo veškeré přírodní zdroje. Příroda je nyní na pokraji zkázy, kdy vegetace po celé planetě málem vyhynula. Lidstvo ovšem našlo naději v jediné rostlině, která překonala tyto překážky, a to v kaktusu. Erich, zakladatel nové společnosti pojmenované podle této rostiny, začal vést výzkum těchto kaktusů, kde objevili vzácnou energii jménem Saboten. Bohužel Saboten se ukázal jako moc velké sousto a jeho kontrola byla tehdy moc náročná, což vyústilo v několik incidentů, díky kterým málem celá tato společnost zbankrotovala. Později ale našli způsob jak tuto energii ovládat a vytvořili bojového robota a služku jménem VIVIT, která má nyní za úkol navrátit život umírající planetě, mezitím co plní úkoly pro svého pána Ericha.

Seihou Project má celkem tři hlavní hry:
  • Shuusou Gyoku (2000)
  • Kioh Gyoku (2001)
  • Banshiriyuu (2004, update v roce 2008)
Po roce 2008 bohužel tato série prakticky zanikla a nyní ji drží při životě pouze její komunita a fanoušci. I přesto je Seihou Project význámnou součástí Touhou Projectu!

Co více vám o této sérii mohu říct? Pokud máte rádi Touhou a hledáte něco, co je prakticky její dvojník, tahle trilogie je pro vás jako dělaná.

Twinkle Star Sprites

Teď se podíváme na další hru, která se na první pohled může zdát velice podobná Touhou 3 a 9. To je pravda, ale je to tím, že tyto hry dokonce svým gameplayem inspirovala!

Svět Twinkle Star Sprites byl totiž zahalen temnotou, kterou stvořil Mevious a jeho posluhovači. Aby mohla naše hlavní postava Ran zabránit k dalšímu utrpení, které chce černokněžník seslat na její zem, musí najít artifakt jménem Twinkle Star, který dokáže splnit jakékoliv přání a navrátit svět do klidu a míru, který si zaslouží.

Gameplayem je jedná o stejný koncept jako Touhou 3 a 9, kde se snažíte porazit soupeře. Každý hráč může svůj útok nabít a vystřelit na nepřátele, kteří po zničení začnou padat na soupeře. Kromě tohoto začíná každý hráč se dvěmi obrazovku čisticími bombami. Hra má 13 různých a barevných postav. Jejich rozdíly jsou ovšem minimální, takže tyto postavy slouží víceméně jen jako takové potěšení pro oko. Místo japonských mýtů se tato hra snaží parodovat spíše mangu Sailor Moon, takže spojitost s Touhou opravdu hledejte jenom v gameplayi.


Celkově je Twinkle Star Sprites prostě arkádovka, kterou si více užijete s kamarádem než sami. Pokud ale máte přátele, kteří by s vámi rádi zahráli tuto hru, určitě si ji pořiďte, je i na Steamu. Sprite works Twinkle Star Sprites a její atmosféra určitě udělá radost každému, kdo sledoval či sleduje starší anime.

Pocky and Rocky

Nyní se podíváme na velice obskurní sérii her, která je v Japonsku také známá jako Kiki Kaikai. Tato hra opět inspirovala ZUNa.

Jednoho dne dorazil do šintoistické svatyně Tanóki Rocky, který žádal místní kněžku Pocky o pomoc. Jeho přátelé, Nopino Goblini, se poslední dobou chovali velice podivně a myslí si, že za tím stojí nějaká vyšší síla.

Nyní je na Pocky a Rocky, aby se postavili této síle čelem a překonali hrůzostrašné překážky, které jim místní jókaiové připravili. Jde o klasickou „scrolling shooter“ videohru, která se pohybuje nahoru a dolů. Hráč se mezitím musí pohybovat a uhýbat projektilům a nepřátelům, kteří se mu samozřejmě snaží zabránit v cestě.

Na výběr máme mezi dvěma charaktery: Pocky, miko (šintoistická kněžka), která je po zuby ozbrojena létajícími ofudami a nebojí se jókaiům ukázat svým ikonickým Gohei, kdo je tu pánem, a Rocky, který se zase ozbrojil listy a svým huňatým ocasem. I když se může zdát, že jsou tyto postavy prakticky stejné, mají stejně jako Reimu s Marisou své menší rozdíly, které je dělají unikátní.


Čeká vás 6 levelů, které vás určitě potrápí, neboť je tato hra notoricky těžká. Na druhou stranu vám tato hra nabízí nekonečný počet pokračování. Takže se nebojte, že byste museli celou hru hrát znovu. Zároveň tato hra nabízí co-op, takže se nebojte vzít své kamarády a pokusit se porazit síly zla společně. Kromě toho, že si můžete ulehčit práci, nabízí co-op i hodně interakce mezi postavami, kdy můžete třeba odfrnknout svého kolegu do hejna blížících se jókaiů.

V rámci atmosféry je hra Pocky a Rocky prostě plná japonské mytologie. Od hudby po design nepřátel. Jde vidět, že se autoři snažili autenticky přetvořit mýty o jókaiích a různé japonské pověry tak, aby byly co nejvíce věrné originálu, jak to jen šlo.

Pokud máte rádi výzvu a zároveň jste fanoušci japonské mytologie či jen chcete vidět hodně vašich oblíbených postav z Touhou v jejich původní podobě a prostředí, tak si tuto hru určitě kupte, nedávno na Steamu vyšel remaster s podtitulem Reshrined, ve kterém je opraveno několik nedostatků originálu, ale je zde přidán i obsah pro lidi, kteří tuto hru znají křížem krážem.

Rainbow Cotton

Na závěr se podíváme na poslední hru, která se Touhou aspoň trošku podobá - Rainbow Cotton pro Segu Dreamcast. Jedná se o hru, která se mi vybaví, když slyším „Touhou, ale 3D“. Prakticky se jedná o „on rail“ střílečku, kde vaše postava cestuje po předem dané cestě a střílí vše, co projede kolem.

Příběh je o Cotton, čarodějce, která se se svojí vílí společnicí Silk vydává na výpravu, aby porazili zlého démona Tweeda a získali zpět Willow bonbón, a je doprovázen anime filmečky, které jsou určitě „zajimavé“.


V rámci ovládání je to velice o tom, jak si na to zvyknete, zaměřování je často obtížné s tím, jak kolem létají různé příšerky, a Cotton se ovládá hůře než tank na ledu. Nejedná se ale o nějakou hrůzu, určitě si do první hodiny hraní ovládání osvojíte. Stejně jako Touhou má obrazovku čistící bomby a hra samotná nabízí několik cest, kterými se můžete vydat.

Hra má i přes své očividné vady hodně šarmu a rozhodně doporučuji si ji aspoň vyzkoušet. Jako u většiny her na tomto seznamu vyšel i remake na Steamu a herních konzolích, kde je hodně věcí opraveno a přidáno mnoho různých možností. Pokud by vás někdy zajímalo, jak by Touhou vypadalo ve 3D, zkuste si Rainbow Cotton.

Tímto se s vámi budeme zase muset rozloučit. Doufám, že se vám dnešní procházka za hranice Gensókja aspoň trošku líbila, a třeba jste dneska objevili nějakou novou hru k zahrání.