Adaptace
Průvodce světem Gensókja - První díl | Touhou CZ
Průvodce světem Gensókja (29.7.2024) První díl
Vítejte u našeho prvního dílu měsíčníku „Průvodce světem Gensókja“.
V této sérii se podíváme za hranice světa Touhou, kde prozkoumáme různé zajimavosti a témata.
Dnešní díl se bude věnovat internetové přítomnosti Touhou.

McRoll

Začneme jedním z nejznámějších Touhou memů na Internetu, což je právě McRoll. Určitě jste se v McRollem setkali v nějaké z jeho podob, ať je to jeho čistá podoba, remix nebo reference v nějakém videu.

Na McRollu je ovšem zajímavé to, že je důležitou složkou toho, jak se série Touhou stala známou i za hranicemi Japonska.

Co to vlastně McRoll je? McRoll je prakticky japonská obdoba RickRollu, což je, jak všichni víme, odeslání odkazu, který se na první pohled zná, že vede někam jinam, ale ve skutečnosti vás přesměruje na videoklip „Never Gonna Give You Up“ od Ricka Astleyho, která se koncem roku 2007 objevila na Internetu.

Jedná se o remix populárních japonských reklam pro McDonald s názvem „Donarudo no Uwasa“ (Donaldovy pověry), které jsou zremixovány do hudby „Final Savage Sister, Flandre S.“ od známé Touhou fanouškovské hudební skupiny COOL&CREATE.

V Japonsku se totiž postava Ronalda McDonalda jmenuje Donald McDonald. K tomuto přejmenování došlo, protože se Den Fudžita, zakladatel japonských restaurací McDonald's, domníval, že by Japonci mohli mít problém vyslovit jméno Ronald, a proto ho nechal změnit na Donald McDonald.

Toto jméno se pak Internetem rozšířilo jako označení pro japonského Ronalda a jeho ztřeštěné reklamy. Je díky tomu spojován s Touhou postavou Flandre Scarlet.

Když byl McRoll uploadován i na YouTube, stal se součástí tehdejšího fenoménu známým jako YouTube Poop, který měl podobný koncept. Lidé editovali různé videa do nesmyslných shitpostů a kvalita McRollu v tomto žánru úplně zářila. A tak nám McRoll pronikl i do naších kruhů, ať už v YTP či SiIvagunner remixech.

Bad Apple

Nyní se posuneme k dalšímu známému Touhou fenoménu a tím je Bad Apple!

Bad Apple je název hudby ze třetího stage v Touhou 4. Většina lidí (včetně těch, co nemají o Touhou ani ponětí) si ale pod tím představí něco jiného - hudební video. Toto video je videoklip k remixu zmíněné hudby od skupiny Alstroemeria Records, která tuto písničku vydala v roce 2009.

Samotné video je po vizuální stránce plynulý přechod mezi jednotlivými siluetami postav z Touhou na střídajícím se černém a bílém pozadí, které se pohybují svými ikonickými způsoby. Protože je video tvořeno prakticky pouze dvěmi barvami, stalo se velice oblíbeným v demoscéně, protože se dá jednoduše převést na jednobitovou paletu barev a následně zobrazit prakticky na čemkoliv. Bad Apple je v podstatě video varianta DOOMu. Stejně, jako DOOM běží na čemkoliv, se dá Bad Apple zobrazit na všem, co má nějaký displej.

Na první videoukázce je port Bad Applu pro osmibitové počítače Atari, který má na svědomí český Atariklub. Video si ale neoblíbila jen demoscéna, ve druhé ukázce je Bad Apple na jablku.


Zde jsou další porty pro Segu Mega Drive (vlevo) a Dreamcast VMU.



Blížíme se k závěru dnešního článku. Než se ale rozloučíme, podíváme se ještě rychle na poslední internetovou věc. Je to taková maličkost, ale pokud jste v anime komunitě, určitě netušíte, že toto pochází z Touhou!

Angry Dog Noises!

Ano! Tenhle meme pochází z Touhou!

Určitě jste tento meme obrázek viděli, možná dokonce v podobě vašich oblíbených postav. Jeho původ je ale z Touhou tvorby, konkrétně z dódžinši „Myourenji Enikki Matome“. V originále je bublince „Do not call me cute“, ale poté, co facebooková stránka „Touhou meme“ tento obrázek upravila na „Angry Dog noises“, se z něj stal absolutní fenomén skrz různé fandomy.


To jste asi nevěděli, co?

S touto zajimavostí se s vámi prozatím rozloučíme a uvidíme se opět za měsíc!